KP 340



Kuchnia wojskowa (Kuchnia polowa) – kuchnia przystosowana 
do łatwego przewozu. Stosowana głównie przez organizacje 
militarne w okolicach linii frontu lub innym trudnym terenie. 
Rzadziej spotykana na dużych imprezach plenerowych. 
Najczęściej występuje w postaci przyczepki jednoosiowej.

Charakterystyka:

Stosowane w kuchniach kotły nadają się głównie do przyrządzania 
potraw płynnych, takich jak zupy. W polskiej kulturze kojarzy 
się to przede wszystkim z grochówką (zupą z grochu). Kuchnia 
polowa odgrywa istotną rolę taktyczną podczas wszelkich działań 
militarnych. Wpływa na morale żołnierzy oraz skuteczność w boju.

Dane techniczne:

masa całkowita: 820 kg 
kotły: liczba: 5 szt. z płaszczem olejowym o 
pojemności: 110 l: 1 szt. 80 l: 1 szt. 50 l: 1 szt. 
bez płaszcza o pojemności: 50 l: 1 szt. 20 l: 1 szt. 
opał: olej napędowy (palnik) lub 
drewno (ruszt).